dimarts, 31 de desembre del 2013

La descripció

A la sessió de petit grup de COED vam estar treballant la descripció, vam veure moltes de les maneres que trobem per a descriure una persona i no només de nosaltres com a éssers humans sinó també a objectes o animals. 
Per a posar en pràctica tot el que anàvem aprenent vam realitzar dues activitats que posteriorment podreu observar, una d'elles era la descripció d'un company de classe mitjançant un text o un vídeo i l'altre era a través d'una fotografia i una frase. Vam realitzar una exposició d'art molt bonica!

Abans de començar a exposar les meves activitats us explico una mica de teoria...

Què entenem per descripció?
És un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.
Depenent de la situació comunicativa i del propòsit de l'intercanvi, així com el grau d'importància que atorguem a ordenar la informació, trobem dos tipus de descripció:

- La descripció objectiva: on l'autor adopta una actitud imparcial davant allò que vol descriure i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possible, les característiques que millor el defineixen. Aquest tipus és característica dels textos acadèmics i científics.

- La descripció subjectiva: on l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. A més, conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.

Quina funció té?
És una funció rellevant en l'àmbit de les disciplines científiques que volen donar raó de les característiques del món natural i social. Per aquest motiu arribem a la conclusió que tota ciència té una dimensió descriptiva a més de la dimensió explicativa.

Estructura dels textos descriptius
Podem considerar tres procediments ordenats, que són els següents:

- Establiment del tema: aquest tema pot ser establert des de l'inici o bé després d'enumerar les característiques.
- Caracterització: a través de la qual distingim les qualitats, les propietats i les parts de l'objecte de la descripció.
- Relació amb el món exterior: tant pel que fa a l'espai i el temps, com pel que fa a les múltiples associacions que es poden activar amb altres móns i objectes anàlegs.

Per tal de realitzar una bona estructuració en la descripció que anem a realitzar cal que tinguem en compte:
                         
                          Idear--> explorar la situació
                          Ordenar --> esquema estructural
                          Textualitzar --> redacció del text


Per finalitzar, haurem de tenir en compte una sèrie de tècniques descriptives com ara: sintagmes nominals, verbs en present o imperfecte d'indicatiu, enumeracions o recursos expressius com ara la comparació, entre molts d'altres.

La descripció és un mètode que hem utilitzat sempre, és a dir, que ens acompanya durant el dia a dia, ja que a través d'un anunci, una cançó o un poem ens està descrivint quelcom. Totes les descripcions no són iguals, ja que cadascú té un concepte diferent depenent de la seva manera de pensar, d'aquesta manera un únic objecte pot tenir diverses descripcions segons el tipus de persona que la descrigui.


Com he dit anteriorment a classe vam realitzar un exercici, el qual havies de definir un company a través d'una imatge, a continuació us adjunto unes imatges de la galeria que varem fer a l'aula. 



La descripció fotogràfica la vaig realitzar de la meva companya Neus Esquius, us adjunto l'enllaç al seu blog per si voleu fer-hi un cop d'ull. 
Amb aquesta imatge volia mostrar la calma i la tranquil·litat que hem transmet, a més és una persona aventurera i li agrada tractar amb infants, per aquest motiu està als escoltes del seu poble fent de monitora. La frase és pel simple motiu que sempre està somrient, tot el que li expliques s'ho pren amb bon humor i me'l transmet, a més mira les coses positives que et dóna la vida!

Per a donar per finalitzada aquesta entrada m'agradaria suggerir que escolteu aquesta cançó de Manel anomenada La cançó del soldadet on ens descriu un soldat que està combatent a la guerra.








MOLTES GRÀCIES!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada