dimarts, 31 de desembre del 2013

El fet de saber parlar bé en públic està relacionat amb que siguis un bon comunicador?

Per a la matèria de COED ens varen fer llegir un llibre anomenat: "Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, on et donen consells  i eines per adreçar-te al públic quan estar realitzant una exposició, un debat o simplement estàs explicant quelcom.
D'aquest llibre havíem de realitzar un treball, el qual anava dirigit per a nosaltres, ja que la tasca que havíem de fer era extreure allò que creiem que ens era útil per a nosaltres, és a dir, tots aquells consells que anàvem llegint i consideràvem que eren errors que cometíem o simplement que ens podrien servir per a la pròxima exposició els anàvem introduint al treball que posteriorment lliuraríem.

A classe vam comentar el llibre i per petits grups havíem de realitzar un decàleg de com parlar bé en públic, aquell dia no vaig poder assistir a classe per motius personals i per tant, no us puc mostrar la meva activitat. De totes maneres, a continuació us escric el decàleg de les característiques que ha de tenir un bon discurs en llenguatge oral que trobem en llibre, concretament a la pàgina 215.

     "1. Parlar amb frases curtes i de construcció sintàctica simple.
      2. Separar les frases per pauses i silencis. Marcar les pauses.
     3. Fer canvis de to. Utilitzar preguntes i preguntes retòriques. Utilitzar                                exclamacions.
      4. Aprofitar l'efecte de les respiracions de paraules o conceptes.
      5. Jugam amb les oposicions i les antítesis.
     6. Avançar i recular en l'argument del discurs.
     7. Enumerar i marcar les enumeracions (un, dos, tres, etc.)
     8. Utilitzar connectors per a articular clarament el discurs.
     9. Posar exemples i comparacions, contar paràboles, utilitzar metàfores, baixar el          que és abstracte a alguna cosa concreta 
    10. Utilitzar l'acudit o l'anècdota personal per a aproximar-se al públic i fixar                     millor els missatges."

Com a reflexió d'aquest llibre, considero que és una molt bona eina per aquelles persones que ens costa parlar en públic. Gràcies aquest he après i he gravat a la meva ment algunes tècniques per a controlar els nervis, per a gesticular millor o simplement per a realitzar un bon discurs en general. Tot i que per molt que ho llegeixis i te n'adonis dels errors que realitzes tu quan parlen en públic, fins que no ho poses a la pràctica i et veus què és el que realment fas quan parles en públic no saps del tot cert quines errades comets. 
D'aquesta manera vam realitzar unes recitacions a classe, les quals un company ens gravava i un altre ens feia d'apuntar per si necessitàvem que ens recordessin alguna paraula. I, posteriorment havíem de realitzar una autoavaluació a partir del vídeo que ens havien fet, d'aquesta manera veiem quin són els errors que acostumem a fer quan ens situem davant del públic.

Us adjunto el poem que vaig triar jo per a la recitació, és de Joan Maragall i s'anomena La Ginesta:

La ginesta altre vegada

la ginesta amb tanta olor
És la meva enamorada
que ve al temps de la calor.

Per a fer-li una abraçada
he pujat dalt del serrat:
de la primera besada
m'ha deixat tot perfumat.
Feia un vent que enarborava,
feia un sol molt resplendent:
la ginesta es regirava
furiosa al sol rient.

Jo la prenc per la cintura:
la tisora va en renou
desflorant tanta hermosura
fins que el cor me n'ha dit prou.
Amb un vímet que creixia
innocent a vora seu
he lligat la dolça aimia
ben estreta en un pom breu.

Quan l'he tinguda lligada
m'he girat de cara al mar...
M'he girat al mar de cara,
que brillava com cristall;
he aixecat el pom enlaire
i he arrencat a córrer avall.


Aquesta entrada la relacionaré també amb el treball modular que varem fer a través del pearltrees. Per grups havíem de seleccionar algú que per a nosaltres era un bon comunicador, vam triar en Josep Cuní, el qual ha obtingut molts reconeixements.

A continuació us adjunto unes imatges sobre l'eina del pearltrees que varem utilitzar per a fer l'exposició del bon comunicador:

Us adjunto a més un vídeo sobre el Josep Cuní on fa de moderador i ha d'intervenir d'una forma brusca, ja que el debat se li està anant de les mans, tot i que posteriorment demana disculpes al públic.



Com a reflexió final, contestaré a la pregunta que he formulat al inci: El fet de saber parlar bé en públic està relacionat amb que siguis un bon comunicador? 
Doncs després de realitzar totes les activitats que hem fet, respondria que sí, ja que si una persona no controla els seus nervis, no argumenta bé allò que vol explicar, no utilitza una gesticulació adequada al context o bé no utilitza aspectes com l'humor per arribar al públic, no trasmetría correctament els missatges i el públic el captaria. D'aquesta manera afirmem que per a ser un bon comunicador com Josep Cuní entre molts d'altres cal saber parlar en públic.


Us convido a que hi deixeu la vostre opinió sobre la pregunta formulada al inici,

moltes gràcies! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada